Is het uw wens of die van uw dierbare om gecremeerd te worden?

Klik hier als u meer wilt weten over begraven.

Wilt u een crematie regelen in Amsterdam of de omgeving van Amsterdam? In de stad Amsterdam of de nabije omgeving zijn verschillende crematoria.
Er is niet alleen een crematorium in Amsterdam-Oost (crematorium De Nieuwe Ooster), Amsterdam-West (in Osdorp, crematorium Westgaarde), Amsterdam-Noord (crematorium De Nieuwe Noorder) of Amsterdam-Zuid (crematorium het Crematorion op Zorgvlied), maar ook net buiten Amsterdam zijn crematoria te vinden.
Hieronder is een overzicht met een link naar verschillende crematoria te zien.
Geïnteresseerd in een alternatieve locatie voor een afscheid? Lees dan mijn blog over een afscheid op locatie.

Mogelijk om mee te gaan naar ovenruimte

Weet u dat het mogelijk is om - met een aantal nabestaanden - mee te gaan naar de ovenruimte. Voorheen was de ovenruimte vaak een heel steriele en onpersoonlijke omgeving. Steeds vaker zijn de ruimtes iets vriendelijker ingericht. Wilt u als nabestaande voor een laatste groet mee naar de ovenruimte, dan moet wel van tevoren worden aangegeven.
Het crematorium op Zorgvlied (Amsterdam-Zuid) heet het Crematorion. Het Crematorion is buiten gelegen, daarom is het - net als bij begraven - mogelijk om gezamelijk daarnaartoe te lopen.

Asbestemming na een crematie

Een maand na een crematie kunt u beschikken over de as van uw dierbare. Dit is wettelijk bepaald.
Na deze periode kunt u beslissen wat u met de as van uw dierbare wilt doen. U ontvangt hier altijd een brief over. In deze brief kunt u aangeven of u de as wilt ophalen, uitstrooien of laten uitstrooien (op een specifieke plek).
Op een gedenkpark zijn ook vaak urnentuinen voor een urnengraf voor uw dierbare of een nis in een columbarium om de urn in te plaatsen. Hierdoor kunt u toch naar een begraafplaats gaan om te herdenken. Voor een bijzetting kiest u pas op een later tijdstip.
Ook zijn er mogelijkheden om een gedeelte van de as te verwerken in sieraden of andere kunstwerken.

Klik hier voor kostenvoorbeelden van cremeren of begraven in de regio Amsterdam.
Lees ook mijn blog over alternatieven van cremeren, waar momenteel nog onderzoek naar wordt gedaan.

Gedenkparken in de regio Amsterdam

De natuur van gedenkparken is vaak schitterend. Niet alleen staan er vaak oude of bijzondere bomen of planten in de parken, maar zijn er dikwijls bijzondere vogels te spotten.
Medewerkers van gedenkparken organiseren regelmatig open dagen. Zo'n dag geeft u dan een kans om kennis te maken werkwijze van en en te kijken wat de mogelijkheden zijn op een specifieke gedenkpark.

Bijzonder zijn ook de herinneringsdagen die in oktober, november of december of specifiek tijdens Allerzielen (2 november) worden georganiseerd.

Crematoria in (de regio van) Amsterdam:

Kruislaan 126

1097 GA Amsterdam-Oost (Watergraafsmeer)

Buikslotermeerdijk 83

1025 WH Amsterdam-Noord

Amsteldijk 273

1079 LL Amstelveen (Amsterdam-Zuid)

Ookmeerweg 275

1067 SP Amsterdam-Osdorp

Duin en Kruidbergerweg 2-6

1985 HG Driehuis

Weg over Anna’s Hoeve 1

1251 SW LAREN (NH)