De Rollentando

Rouwvervoer in eigen auto

Weet u dat nabestaanden de overledene in een eigen auto mogen vervoeren?
Speciaal voor nabestaanden die hun overleden dierbare met hun eigen auto willen vervoeren, heb ik - samen met Meubelmakerij Houtgreep - de Rollentando ontwikkeld.

Alternatief voor het traditionele rouwvervoer

Al jaren had ik een idee voor een soort rollertafel, waardoor een uitvaartkist (of baar) op een mooie en rustige manier in een auto kan worden geplaatst. Een rollertafel waardoor rouwvervoer in eigen auto liefdevoller wordt. Rolf van Olst van Meubelmakerij Houtgreep uit Amersfoort sprak dit idee aan en wilde het verder uitwerken.

De Rollentando - om de overledene met liefde te vervoeren in eigen auto

De Rollentando is een mooie, houten rollertafel geworden, waarover de uitvaartkist of baar rustig de auto inschuift.
Het bestaat uit twee delen, elk 90 cm lang en 50 cm breed waarin rollers zijn aangebracht.
Deze twee delen van de Rollentando zijn op eenvoudige wijze aan elkaar te monteren - door uzelf of door of met behulp van de uitvaartbegeleider.

De Rollentando - een houten rollertafel voor liefdevol rouwvervoer

Grootte van de auto

De auto moet wel groot, lang en hoog genoeg zijn om een uitvaartkist of baar in te kunnen plaatsen.
Qua ruimte is rouwvervoer in de eigen camper is natuurlijk altijd mogelijk. Bij vervoer in een personen auto is een stationwagon vaak wel een vereiste. Er zijn echter ook gewone personenauto's waar de rugleuning van de stoel naast de bestuur plat kan worden gelegd, waardoor er ook voldoende ruimte kan ontstaan. Het is dus een kwestie van goed meten om te beoordelen of het mogelijk is om de uitvaartkist of baar in de auto te plaatsen. In een stationwagon is vaak het neerklappen van (de helft van) de achterbank voldoende om ruimte te creëren.
Ook in een camper of als de vloer vlak is, is de Rollentando door de rollers een mooie manier om de overledene op een liefdevolle en rustige manier in de auto te plaatsen.

Na het neerklappen van de achterbank of stoel is de dan ontstane ruimte meestal niet vlak. Bij de Rollentando zijn inzetbare poten van verschillen hoogtes aanwezig. Hiermee kan aan de voor- en achterzijde van de Rollentando de gewenste hoogte worden ingesteld.
De lengte van een baar of uitvaartkist is over het algemeen rond de 2.10 meter, de breedte 50 - 80 en de hoogte onge­veer 60 centimeter (incl. de Rollentando).
Let vooral ook op de schuinte van de achterklep van de auto, om te bepalen of het rouwvervoer mogelijk in de eigen auto mogelijk is (in een Skoda Octavia combi is een proefrit met de Rollentando gemaakt). Behalve de bestuurder is het vaak mogelijk dat iemand in de auto naast de overledene plaatsneemt.

De naam Rollentando

De naam Rollentando is afgeleid van de mu­ziekterm rallentando wat ‘langzaam wordend’ betekent.
Ik vond het mooi klinken en ook toepasselijk, omdat de uitvaartkist of baar langzaam de auto in rolt. Anderen vonden de naam ook goed passen en zo ontstond de Rollentando.

De Rollentando is te huur voor nabestaanden waarvoor ik de uitvaart regel, maar ook voor anderen.
Zowel andere uitvaartondernemers als particulieren.

De Rollentando is een nieuw product en deze Rollentando is het eerste ontwerp.
Gebruikers/uitvaartbegeleiders worden daarom gevraagd naar hun ervaringen.
De Rollentando moet in elkaar worden gezet - door uzelf of door of met behulp van de uitvaartbegeleider.
De Rollentando zit in twee tassen, waarin ook bijvoorbeeld een ringsleutel en rolmaat zitten.

Lees ook mijn blog over het ontstaan van de Rollentando