Wat te doen bij overlijdenUw dierbare is overleden en dan …

Een overlijden is een ingrijpende en emotionele gebeurtenis en dan ‘moeten’ er opeens allerlei praktische zaken worden geregeld voor een uitvaart. Dat voelt vaak heel tegenstrijdig. Als het mogelijk is en u heeft daar behoefte aan, neem dan vooral even de tijd om aan de nieuwe situatie te wennen.
Wat moet je doen na een overlijden en wat kan wachten?

Een arts in het ziekenhuis of instelling of – bij een overlijden thuis – uw huisarts of plaatsvervanger moet altijd eerst de dood vaststellen vóórdat de laatste verzorging mag gebeuren.
U kunt mij natuurlijk wel alvast bellen – al is het midden in de nacht – als u dit wilt. Mijn nummer is 06 289 73 389.
In het ziekenhuis is het goed om bij de verpleging al aan te geven of u in het ziekenhuis, later thuis of in een uitvaartcentrum, aanwezig wilt zijn of wilt helpen bij de verzorging van uw dierbare.

Wat te doen bij overlijden van uw dierbare in een ziekenhuis of instelling?
 • Het personeel van het ziekenhuis of andere instelling legt u uit wat de mogelijkheden zijn.
 • De arts in het ziekenhuis komt eerst langs om het overlijden officieel vast te stellen.
Wat te doen bij overlijden van uw dierbare thuis?
 • Neem contact op met uw huisarts of plaatsvervanger.
 • De huisarts stelt officieel het overlijden vast en maakt de formulieren op die nodig zijn voor de aangifte van overlijden.
Wat gebeurt er nadat de arts het overlijden heeft vastgesteld
 • Vraag de (huis)arts of verpleging om (samen met u) het hoofd op een kussen en de armen op de buik te leggen en eventueel het gebit in de mond te doen
 • Nadat de arts is geweest – maar ook eerder – kunt u mij bellen. Tijdens dit telefonische contact bespreken we uw wensen wat betreft de laatste verzorging, het kleden en de opbaring. Ook wordt een afspraak gemaakt voor het eerste bezoek.
 • Er is wettelijk een periode van zes werkdagen de tijd tussen het moment van overlijden en de begrafenis of crematie.
Wat te doen in verband met de laatste verzorging
 • Bij de laatste verzorging wordt de overledene gekleed. Leg alvast de kleding klaar waarvan u wilt dat uw dierbare die aan heeft.
 • Voor de verzorging/opbaring kunt u ook eigen verzorgingsproducten meenemen en/of meegeven.
  Als u niet bij de verzorging aanwezig bent, kan een recente foto handig zijn om mee te geven.
Opbaring en afscheid nemen in 24-uurskamers

Voorbeeld 24- uurskamerSoms is thuis afscheid nemen niet goed mogelijk, maar wilt u wel regelmatig en dicht bij uw dierbare zijn.
Een 24-uurskamer betekent dat nabestaanden de mogelijkheid hebben om, wanneer en hoe lang zij maar willen, bij hun dierbare te zijn. Het zijn vaak compleet ingerichte, sfeervolle huiskamers waar alle faciliteiten voor de opbaring aanwezig zijn.
In of bij de kamers is een kitchenette waar – net als thuis – de mogelijkheid is om koffie en thee te zetten of iets anders te drinken.

De laatste verzorging kan vaak in een 24-uurskamer (samen met u) worden uitgevoerd.
U krijgt een sleutel of een tag, waardoor u net zo vaak en lang bij uw dierbare kunt zijn als u wilt. Lees meer over 24-uurskamers in blog.