Netwerk van bloemenpluktuinen in Amsterdam

Zelf bloemen plukken

Een bloemenpluktuin: de naam zegt het al dit is een tuin waar je zelf bloemen kunt plukken.
In 2018 heb ik al eens in een blog hierover geschreven, ook over mijn wens om een netwerk van bloemenpluktuinen te realiseren.
Bij natuurbegraafplaatsen is vaak een bloemenpluktuin, maar bij de stedelijke begraafplaatsen eigenlijk niet. Nu zijn uitvaarten natuurlijk niet de enige gelegenheden om een bloem of bloemen aan iemand te willen geven, maar dit is wel een hele troostrijke gelegenheid. En voor mij een mooie aanleiding om hierover na te denken. Sowieso zou ik het heel erg mooi vinden om verspreid over de stad een aantal pluktuinen te realiseren. Een pluktuin is naast een kleurrijke aanwinst ook een trekpleister voor allerlei insecten.

Samen met buren een bloemenpluktuin creëren?

Inmiddels heb ik een projectplan geschreven en gestuurd naar verschillende contacten.
Het plan is om van Oost naar West en van Noord naar Zuid openbare bloemenpluktuinen in Amsterdam te realiseren. Dit kan alleen als er in een buurt een groepje bewoners is, die hieraan wil meehelpen bij de realisatie en het onderhoud. In het plan is opgenomen dat er wel ondersteuning is bij de oprichting van een tuin in uw buurt.
Het doel is om volgend jaar te starten met een begin van een netwerk van bloemenpluktuinen. Of dat lukt hangt ook af of er mensen in verschillende buurten van Amsterdam interesse hebben om samen een pluktuin te onderhouden.

Vindt u een dit een leuk en goed idee?

De eerste stap is dan om geïnteresseerden te verzamelen.
Stuur vervolgens een mailtje als u geïnteresseerd bent.
Vermeld ook
- in welke buurt u woont,
- de plek waarvan u denkt dat deze geschikt is voor een pluktuin,
- of er buren of andere omwonenden zijn die ook geïnteresseerd zijn.

Stuur het bericht naar pluktuinen-amsterdam@atente.nl
Zie ook de oproep die ik op Buurtgroen020 heb geplaatst.

Zijn er inmiddels ontwikkelingen?

Ja, die zijn er. Inmiddels concrete ontwikkelingen, en mooie contacten en initiatieven! Contacten ook waarvan ik nu denk dat er een mooi pluktuinnetwerk uit kan groeien...
Aanmelden van een buurtproject kan natuurlijk nog steeds!