Wat kost een begrafenis of crematie (in Amsterdam)?

Gemiddelde kosten voor een uitvaart

Indien u een uitvaart wenst zonder een afscheid in een aula of andere locatie, geen kaarten verstuurt en een zogenoemde technische of stille crematie (zonder nabestaanden), dan zullen de kosten rond de € 2000,- zijn.
Ervaring leert dat over het algemeen de uiteindelijke kosten van een begrafenis of crematie met een afscheidsdienst en kaarten tussen de € 3.500,- en € 8.000,- liggen. Een uitvaart kan op veel verschillende manieren worden ingevuld. Uitgangspunt bij Atente uitvaartbegeleiding is wel altijd dat ik persoonlijk contact heb met de nabestaanden.
Wat uw wensen ook zijn - ik probeer natuurlijk hiermee en het beschikbare budget rekening te houden. Samen kijken en bespreken we wat de mogelijkheden zijn.

Klik hier een verkort overzicht in pdf-vorm met prijsindicaties per onderdeel en hierna voor enkele kostenvoorbeelden.

Zelf (globaal) de uitvaartkosten berekenen

Om u meer inzicht te geven in mogelijke uitvaartkosten, beschrijf ik hierna stap voor stap de mogelijke keuzes die er gemaakt kunnen worden. Daarbij noem ik een indicatie van de kosten per onderdeel.
Op deze manier kunt u eigenlijk zelf al een inschatting maken van de verwachte kosten voor een begrafenis of crematie.
Omdat ik in en vanuit Amsterdam werk zijn specifieke uitvaartkosten wel gebaseerd op die in Amsterdam.

Welke kosten staan er meestal op een factuur voor een uitvaart?

Naast de basiskosten (vaak ook aannametarief genoemd) van een uitvaartondernemer (klik hier voor de tarieven van Atente), kunnen de uitvaartkosten bestaan uit

Gezamenlijk ontstaat een herinneringsboom

  • de kosten voor verblijf in een mortuarium en/of gekoelde ruimte,
  • de laatste verzorging,
  • voor de aangifte bij de gemeente van overlijden,
  • de aanschaf van een uitvaartkist of baar met wade,
  • voor het afscheid nemen waarbij u kunt kiezen uit verschillende manieren van opbaren en rouwbezoek,
  • vervoer,
  • kosten voor kaarten en eventueel advertenties,
  • voor een afscheidsdienst op locatie of in een aula van de begraafplaats/crematorium en de consumpties,
  • en de kosten voor het begraven of cremeren zelf.

Sommige kosten (bijvoorbeeld een urnengraf of het uitstrooien van de as van uw dierbare) betaalt u later zelf rechtstreeks aan de begraafplaats dan wel het crematorium. De genoemde bedragen zijn een indicatie, die zijn weliswaar gebaseerd op ervaring, maar ze kunnen daarom afwijken.

Uitvaartkist, baar, lijkwaden en gedenkdekens

Atente biedt geen uitvaartkisten aan die van spaanplaat zijn gemaakt.
Zowel voor begraven als cremeren zijn spaanplaten uitvaartkisten niet milieuvriendelijk door het gebruik van bepaalde lijmstoffen die worden gebruikt en later weer vrijkomen. Na een begrafenis, in de grond of bij de crematie, in de lucht, .

Uitvaartkisten zijn er vele soorten en maten.
De prijzen variëren ook. Tussen € 360,- en € 650,- euro is een grote keuze aan hele mooie, houten uitvaartkisten.
Massief houten kisten worden deze dan genoemd - in tegenstelling tot uitvaartkisten van spaanplaat met een dun laagje fineer.
Er zijn ook duurdere en meer bijzondere uitvaartkisten. Bij Stadshout is er ook een mogelijkheid om een uitvaartkist te (laten) maken van hout van bomen uit Amsterdam.

Kiest u voor een baar en wade, dan liggen de prijzen tussen € 300,- en € 1.000,-.

De kosten voor een uitvaartmandje of kist voor kinderen zijn over het algemeen lager dan voor volwassenen.

Laatste verzorging

De laatste verzorging kan thuis plaatsvinden, in het ziekenhuis of in een uitvaartcentrum en met of zonder Atente plaatsvinden.
De kosten voor een verzorging door Atente bedragen € 75,-, hierbij kunt u natuurlijk meehelpen. De prijs die Atente vraagt, is een gemiddelde prijs.
Er zijn ook andere instanties die de laatste verzorging kunnen uitvoeren. Naast de kosten voor de verzorging kunnen er kosten bij komen voor de huur van een ruimte, speciale diensten of als er extra assistentie nodig is.

Mogelijke kosten bij overlijden in een ziekenhuis of instelling

Bij een overlijden in een ziekenhuis of instelling verschillen de kosten en mogelijkheden.
Als een overlijden in een ziekenhuis of instelling plaatsvindt, kan de laatste verzorging soms ook met het personeel worden uitgevoerd.
Het personeel kan u hier meer informatie over geven.

In een ziekenhuis wordt ieder geval de noodzakelijke zorg uitgevoerd (onder andere het verwijderen van bijvoorbeeld infusen of een catheter en het sluiten van wonden).

3-uurs regeling

Vanaf drie uur na overlijden worden er meestal kosten (voor het verblijf in een mortuarium) in rekening gebracht door een ziekenhuis of instelling.
De kosten liggen tussen € 0,- en ongeveer € 140,- en zijn afhankelijk van de afspraken die een ziekenhuis of instelling heeft met een mortuariumbeheerder.
Ongeacht de mortuariumbeheerder, bent u natuurlijk altijd vrij in uw keuze voor een uitvaartondernemer.

Er zijn geen kosten verbonden aan een mortuarium indien de overledene binnen drie uur na overlijden wordt overgebracht vanuit het ziekenhuis naar een locatie. Deze zogenoemde drie-uursregeling is meestal niet haalbaar (onder andere omdat een verklaring van een arts nodig is) en kan voor extra druk en onrust - ook bij de nabestaanden - zorgen.

Een overlijden in een verpleeg- of verzorgingshuis

Bij een overlijden in een verpleeg- of verzorgingshuis is er vaak een speciale band met de verzorgers. Het kan vertrouwd zijn om de verzorging door hen te laten doen of samen met hen uit te voeren.
Sommige instellingen brengen kosten in rekening voor de verzorging. Het is mogelijk dat in die kosten de uitgebreide laatste verzorging (wenselijke zorg) en/of het kleden is inbegrepen.
Wat er mogelijk is, varieert. Informeer in het ziekenhuis of instelling naar de mogelijkheden.

Indien er obductie en/of donatie plaatsvindt, kan een verblijf in het mortuarium langer duren. Of er kosten voor een obductie worden doorberekend, is afhankelijk of dit op verzoek van de nabestaanden of het ziekenhuis/arts gebeurt.

De periode tussen de laatste verzorging en de uitvaart

Daarna kunt u ervoor kiezen of uw dierbare naar een gekoelde ruimte wordt gebracht (met of zonder de mogelijkheid tot bezoek) tot aan de uitvaart of wordt opgebaard.
Voor het gekoeld bewaren (zonder rouwbezoek) in een mortuarium of koeling van een uitvaartcentrum wordt tussen de € 250,- en € 825,- gevraagd voor een periode (7 dagen). Soms is het tarief iets hoger en kan er (op afspraak) een rouwbezoek plaatsvinden.
Voor een losse bed- of kistkoeling betaalt u rond de € 100,- .

Rouwvervoer en opbaren

Ook vervoer van uw overleden dierbare brengt kosten met zich mee.
Over het algemeen wordt er met een ander soort auto gereden bij het overbrengen van bijvoorbeeld het ziekenhuis naar een uitvaartcentrum dan op de dag van de uitvaart.
De vervoerskosten voor het overbrengen beginnen vanaf zo'n € 185,-.
Voor de huur van een verzorgingsruimte moet u denken aan een bedrag tussen de € 60,- en € 250,-. Soms worden hier geen kosten voor berekend, indien uw dierbare tot aan de uitvaart ook verblijft in hetzelfde centrum.

Indien u kiest voor thanatopraxie (een lichte balseming) dan zijn de kosten daarvoor rond de € 360,- / € 600,-.
De huur voor een verzorgingsruimte voor een rituele wassing is rond de € 225,-.

Allerlei soorten van rouwvervoer

Er zijn in allerlei prijsklassen ook andere manieren van rouwvervoer.
Zo kan uw dierbare worden vervoerd met een Rolls Roys, een fietsaanhanger, rouwkoets, met een loopbaar of in een caravan. Er is van alles mogelijk.

Voor een 'gewone' staatsieauto en/of volgauto's - het vervoer op de dag van de uitvaart zelf - beginnen de kosten rond de € 200,- per stuk.
Een uitvaartbus voor 15 personen, waarmee nabestaanden samen met de overledene naar de uitvaartlocatie kunnen rijden, kost rond de € 650,-.
Het vervoer wordt meestal een standaard aantal uren gehuurd. Er zijn dan meerkosten aan een langer gebruik verbonden.

Rouwvervoer in eigen auto

Het is toegestaan om de overledene in eigen auto te vervoeren. Speciaal hiervoor heb ik de Rollentando ontwikkeld. De Rollentando is een rollertafel die in de auto kan worden geplaatst waardoor het plaatsen van de uitvaartkist of baar makkelijker is. Nieuwsgierig? Lees meer over de Rollentando of mijn blog hierover.

Duurzame manieren van opbaren

Het ook mogelijk om zonder koeling op te baren. Vooral in een thuissituatie kan dit heel mooi zijn.
Zo is er een mogelijkheid om met graszoden onder de kist op te baren. Vooral bij een korte opbaring is deze methode vaak goed mogelijk.
Er is ook een vrij nieuwe methode van Biosac 200 waarbij zakjes op de buik van de overledene worden gelegd. De zakjes - gevuld met actieve koolstof en klei - absorberen geuren en toxische stoffen.

24-uurskamer

Wilt u vrij zijn om op elk gewenst tijdstip uw dierbare te kunnen bezoeken, dan is misschien een 24-uurskamer een hele fijne en prettige optie.
In Amsterdam komen steeds meer mogelijkheden.
Over 24-uurskamers heb ik een blog geschreven.

Communicatie

Op het gebied van kaarten zijn er ook veel mogelijkheden. Voor een persoonlijke rouwkaart kunt u ervoor kiezen om zelf een beeld aan te leveren.

De startkosten kunnen liggen om en nabij de €100,-. Er zijn ook drukkers die geen startkosten berekenen, maar dan zijn de kaarten zelf iets duurder.
Bij een kleinere oplage kan de keuze voor zo'n drukker voordeliger uitpakken.
Per kaart liggen de kosten tussen de € 1,- en € 2,50. Daarbij komen dan nog de kosten voor enveloppen (rond € 0,25 per stuk) en verzendkosten (rouwzegels € 43,50 voor 50 zegels en rouwverzendset voor 30-40 kaarten à € 6,95).

Kostenbesparing

Als u een digitale kaart maakt, kunt u deze bijvoorbeeld per mail versturen.
Enveloppen en postzegels zijn dan natuurlijk niet nodig.

Advertentie

Wilt u een advertentie plaatsen, dan hangt de prijs af of u een advertentie deze in een regionale of een landelijke krant wilt plaatsen.
Ook de grootte bepaalt natuurlijk de prijs.
Reken op een prijs van een advertentie in een regionale krant van tussen de € 450,- en € 750,- en in een landelijke krant tussen de € 800,- en 1750,-.

Ritueel begeleider of fotograaf

Natuurlijk wil en kan ik de uitvaart begeleiden en deze samen met u voorbereiden en uitvoeren.
Wilt u dat iemand echt een uitgebreid en persoonlijk verhaal schrijft over het leven van u dierbare, dan is een ritueel begeleider misschien een idee. De kosten hiervoor liggen zo tussen de € 300,- en € 600,-.

Wilt u de uitvaart later in alle rust nog een keer bekijken?
Een fotograaf of filmer kan zorgen dat u een blijvende herinnering heeft. De prijzen variëren ook zo tussen de € 300,- en de € 600,-.
Lees ook eens mijn blog over uitvaartfotografie

Cremeren en begraven

Cremeren

Een crematie in Amsterdam kost rond de € 1000,- .
Bij sommige gedenkparken liggen de kosten er net onder, bij andere er net boven.
Indien ook de afscheidsdienst en condoleance plaatsvindt op hetzelfde gedenkpark, zijn er veel verschillende tijdsduren af te spreken. Vaak wordt 45 minuten voor de afscheidsdienst en 45 minuten voor de condoleance gereserveerd. Reken op zo'n € 450,- à € 700,- hiervoor.
Het is aan te raden vooraf ruim tijd te reserveren omdat er voor een uitloop vaak een flink bedrag extra wordt gevraagd.
Dus beter iets te veel, dan te weinig tijd gereserveerd.

Begraven

Voor begraven in Amsterdam lopen de prijzen meer uiteen.
De kosten worden gesplitst in de kosten voor het begraven zelf en de kosten voor een graftermijn (huur graf) en onderhoudskosten. De minimale graftermijn is 10 jaar. De termijn kan daarna meestal worden verlengd.
De kosten voor het begraven liggen tussen de € 450,- en € 1000,-.
Voor een afscheidsdienst van 30 tot 45 minuten en een grafgang van 30 minuten kunt u rekenen op bedrag tussen de € 400,- en € 550,-.

De grafrechten voor een urnenplaats of een graf (algemeen of particulier) liggen tussen de € 40,- en € 400,- per jaar en kunnen oplopen tot in totaal een paar duizend euro afhankelijk van het soort graf en en termijn.
Daarnaast worden er ook onderhoudskosten in rekening gebracht (voor 10 jaar) die zo tussen de € 750,- en € 1.000,- liggen.

Kinderuitvaart

Voor een crematie of begrafenis van een foetus of kind (vaak tot 11 of 12 jaar) worden lagere bedragen gevraagd.
Denk hierbij aan bedragen tussen € 200,- en € 500,-.

Let op: Bij begraven komen (later) nog andere kosten kijken zoals een mogelijke verlenging van de termijn, het plaatsen van een gedenkteken en de mogelijke opgraving na het verlopen van de termijn.

Natuurbegraafplaatsen

Begraven op een natuurbegraafplaats is vaak eeuwigdurig.
De kosten voor begraven op een natuurbegraafplaats lopen uiteen van € 4000,- tot € 4.500,- maar ook kunnen oplopen tot zo'n € 14.000,-.
De kosten van het begraven van een urn op een natuurbegraafplaats liggen tussen de € 700,- en € 3.250,-.
Ook op Begraafplaats en Crematorium Westerveld kan er een graf voor onbepaalde tijd worden gekocht. De kosten hiervoor bedragen zo'n € 10.000,-.
Lees ook mijn blog over natuurbegraafplaatsen voor meer informatie.

Let op: Bij het gebruik van een aula of ontvangkamer kunnen nog extra kosten in rekening worden gebracht voor bijvoorbeeld het gebruik van een beamer, lcd-scherm, opname (cd/dvd) laten maken of gebruik een orgel.

Afscheid nemen en bloemen

Een afscheidsdienst en/of condoleance kan in een aula en ontvangkamer van een gedenkpark plaatsvinden.
Maar het is ook mogelijk om een afscheidsdienst en/of condoleance op locatie te laten plaatsvinden waar iemand vaak kwam gedurende zijn of haar leven. Of in een kerk of andere locatie naar keuze.
De feitelijke teraardebestelling of crematie vindt dan vaak zonder nabestaanden plaats, maar dat hoeft natuurlijk niet.

Vaak kan bij een locatie de ruimte voor 2 of 3 uur voor een uitvaart worden gehuurd. De invulling kan - ook dan - helemaal naar eigen inzicht worden gedaan. Let er wel op dat er vaak materiaal apart moet worden gehuurd (en dus ook getransporteerd).
Prijzen voor een locatie lopen uiteen van € 300,-/€ 500,- tot rond de € 1500,- .

Bloemen

Voor bloemen of een rouwboeket kunt u vaak terecht bij uw eigen bloemenwinkel in de buurt. De bloemen kunnen op een gewenst adres worden bezorgd.
Een rouwboeket hoeft niet altijd groot te zijn - het gaat om het gebaar. Gasten kunnen bijvoorbeeld ook één bloem meenemen die samen in een vaas worden gezet. Lees ook mijn blog waarin pleit voor een pluktuin bij elke begraafplaats (in Amsterdam).

Afscheid op een locatie waar de overledene vaak kwam

Was uw dierbare bijvoorbeeld sportief of lid van een vereniging dan kunt u bijvoorbeeld ook informeren of er in een kantine of zaal van vereniging een bijeenkomst gehouden kan worden. Wees erop voorbereid en heb er begrip voor dat de eigenaar van een locatie een condoleance prima vindt, maar niet wil (zelf of voor de medewerkers) dat de overledene wordt opgebaard.

Natuurlijk komen hier dan nog de kosten voor consumpties bij. Hier kunt u het net zo duur of goedkoop maken als u zelf wilt.
Let er wel op dat horecagelegenheden aan bepaalde hygiëne regels moeten voldoen, waardoor er meestal met vaste leveranciers wordt gewerkt.
Indien u veel mensen verwacht, moet er soms ook extra personeel worden ingezet.

Crematie - zonder aanwezigheid van nabestaanden - is vaak goedkoper

De kosten voor een begrafenis zonder gebruik van een aula of ontvangkamer blijven gelijk.
De kosten voor een crematie zonder dat de nabestaanden hierbij aanwezig zijn over het algemeen een paar honderd euro lager. Voorwaarde is dan wel dat de dienst niet op een begraafplaats heeft plaatsgevonden.
Als een afscheidsdienst op een andere locatie heeft plaatsgevonden dan is bijvoorbeeld deze technische crematie of doorloper een optie.

Volg uw hart

Bloemen bij afscheid

Er zijn veel keuzes te maken en het lijkt erop dat de keuzemogelijkheden steeds groter worden.

Ik begeleid u namens Atente uitvaartbegeleiding graag bij het maken van keuzes, maar belangrijker is dat u deze keuzes dicht bij uzelf en de overledene houdt.
Ik hoop dat ik u meer inzicht heb gegeven in de mogelijke kosten van een uitvaart .

Tip: download het wensenboekje van Atente en noteer de keuzes voor uzelf, maar ook voor anderen.

Een moment graag...

E-mailbericht ontvangen als een nieuw blog verschijnt?

Ik ontvang graag een bericht als een nieuw blog op de site van Atente uitvaartbegeleiding is geplaatst.
Ik vind het goed dat Atente uitvaartbegeleiding mijn contactgegevens voor deze mailing gebruikt . Privacy en cookieverklaring
Ik ontvang graag bericht als er een nieuw blog verschijnt.