Bloemenpluktuin Zorgvlied

Bloemenpluktuin Zorgvlied

Olivia's Ode Zorgvlied

Inmiddels in de Bloemenpluktuin officieel geopend door de burgemeester van Amstelveen Tjapko Poppens die tevens portefeuillehouder is van Zorgvlied. De bloemenpluktuin is nu Olivia’s Ode gedoopt. Afhankelijk van het weer – voornamelijk hoe nat of droog het is – is juli – september de periode dat de meeste bloemen bloeien.

Bloemenpluktuin Olivia's Ode is nog steeds in ontwikkeling

In de winter is de natuur in rust. We proberen wel om steeds meer het jaar rond steeds meer aantrekkelijke planten met bloemen in de tuin te hebben staan. Met natuurlijke compost maken we de grond steeds vruchtbaarder. Maar – zoals in elke tuin – komt er ook heel veel zaaigoed niet op. Of het komt op een ander moment op en zorgt voor een verrassing. Terwijl er ook veel natuurlijke cadeautjes zijn die met de wind zijn komen aanwaaien! We willen daarom ook meer vaste planten gaan poten om er zeker van te zijn dat deze gaan bloeien.

Bloemen plukken en vrijwilligers

Steeds meer naasten weten de bloemenpluktuin Olivia's Ode te vinden en plukken een bosje bloemen of maar één bloem op de pluktuin. Vaak hebben we ook bijzondere gesprekken met hen. In de witte kantoorvilla van Zorgvlied staat – ter inspiratie - meestal een bosje bloemen. We plukken elke keer dat we op de tuin zijn, een vers bosje. Zo’n bosje ziet er natuurlijk elk keer anders uit! Dat is nu pas echt een plukboeketje. Er is nu een aantal vrijwilligers met wie we de pluktuin onderhouden. Het is echt heel  om zo rustgevend om op deze manier regelmatig op Zorgvlied te zijn. Zo’n mooi gedenkpark met schitterende natuur en allerlei vogels en insecten. Soms komt ook de pauw al tetterend langs, springt er een eekhoorn tussen de struiken of neemt de familie eend een verfrissende duik in de vijver! Olivia’s Ode: een lust voor het oog, de neus en het hart.

Ook vrijwilliger worden? Mail dan naar secretariaat@zorvlied-amstelveen.nl 

Amsterdam, 25 oktober 2023 (geschreven eind maart 2023)

Lees ook eerdere blogs die ik geschreven heb over bloemen bij afscheid en de bloempluktuinen (bij begraafplaatsen):
- 18 mei 2022 - Blog: Pluktuin in wording op Zorgvlied
- 12 november 2018 - Blog over bloemen bij afscheid
- Informatie over mijn initiatief om een netwerk van bloempluktuinen in Amsterdam te creëren.

Blog over Lichtjesavond en Allerzielen

Troost en herdenken

T r o o s t

zo op zoek naar ronde woorden
woorden
voor wat tederheid
woorden
die verdriet polijsten
woorden
die zijn toebereid
om te troosten en te strelen
woorden
om je leed te delen
ook al raak je pijn niet kwijt

maar de woorden
zijn verdwenen
alle woorden
zijn gegaan
ik wil eenvoudig
zonder woorden
heel dicht bij je komen staan

Troostdichter Boudewijn Betzema

Troost en overdenking

Soms vallen puzzelstukjes samen: Afgelopen zondag hoorde ik op de radio over stichting Troosthuisje in Deventer. Een huis waarin dichter Boudewijn Betzema troost biedt door een luisterend oor en gedichten. Een gedicht vind ik een mooie vorm voor een overdenking en door het radiofragment heb ik bovenstaand gedicht gevonden als opening voor dit blog.
Nu ben ik verre van een dichtkenner, maar door mijn werk als uitvaartbegeleider ben ik wel vaak op zoek naar een paar toepasselijke regels. Dat kunnen natuurlijk net zo goed zelf bedachte regels of regels uit een lievelingslied zijn van iemand. Het is maar net wat past bij degene die is overleden en de nabestaanden.

Gedenken en denken aan

Eind oktober en begin november organiseren veel begraafplaatsen Lichtjesavonden of Allerzielen. Allerzielen is oorspronkelijk een katholieke dag om diegenen die zijn overleden te herdenken.
Algemene Herdenkings- of Lichtjesavonden organiseren, is iets dat de afgelopen jaren meer en meer in zwang is geraakt.
Waren tradities voorheen vooral verbonden aan een religie, nu zoekt men in een wereld zonder religie ook naar rituelen. Vaak zijn religieuze tradities op hun beurt weer ontstaan uit wereldlijke tradities. Zo is er altijd door de tijden heen een wisselwerking geweest tussen allerlei levenswijzen. Dat op zich is al een mooi gegeven.

Een dag om even stil te staan bij het leven dat iemand heeft geleefd. Een moment van rust en overdenking. Om te denken aan dingen die je samen hebt gedaan en meegemaakt.
Natuurlijk, op andere momenten spreek je ook over je overleden dierbare, vertel je elkaar anekdotes of denk je aan iemand, maar door een traditie krijgt rouw en troost ook sociale erkenning.
De herdenkingen vinden meestal in de avond plaats. Waar een herdenking ook plaatsvindt, er heerst dan een serene rust en saamhorigheid.
Nabestaanden ontvangen meestal een uitnodiging van een begraafplaats waar hun dierbare is begraven of gecremeerd in het afgelopen jaar, maar de herdenkingen zijn natuurlijk algemeen toegankelijk.

Herdenkingsavonden: Voor iedereen die op zoek is naar ronde woorden of alleen maar dicht bij je wil staan.

Herdenkingsavonden in Amsterdam.

Een aantal begraafplaatsen in Amsterdam organiseren een herdenkingsavond, maar er vinden ook algemene bijeenkomsten plaats.
De KRO-NCRV zendt op 2 november de herdenkingsavond uit die op BC-Westerveld plaatsvindt.

Een overzicht (2018) :

– De Nieuwe Ooster: organiseert eens in de twee jaar een herdenking. Dit jaar is er geen herdenkingsavond op DNO.
– De Nieuwe Noorder: Woensdag 31 oktober van 18.00 tot 21.00 uur Noorderlichtjesavond op De Nieuwe Noorder.
– Westgaarde: vrijdag 2 november van 18.30 tot 20.30 uur
– R.-K. Begraafplaats Buitenveldert: vrijdag 2 november (Allerzielendiner – aanmelding verplicht) en zondag 4 november Eucharistieviering in de kapel van de begraafplaats (15.30 uur).
– Begraafplaats & Crematorium Westerveld een gedenkavond: vrijdag 2 november van 19.00 tot 20.30 uur
– Zorgvlied: zondag 4 november 14.30 uur, aanmelding verplicht.
– R.-K. Begraafplaats Buitenveldert: zondag 4 november Eucharistieviering in de kapel van de begraafplaats (15.30 uur). Tussen 12.00 en 20.00 uur worden speciale activiteiten georganiseerd (o.a. zegening graven, gelegenheid om boeket te maken, namen zingen).

Algemene herdenkingsbijeenkomsten:

– De oude Lutherse kerk op het Spui (Singel 411, 1012 WN Amsterdam) organiseert op 2 november vanaf 20.00 uur een bijeenkomst rond Allerzielen, voor alle mensen van de stad.
– Vondelpark Allerzielen in het Vondelpark start om 18.30 bij de grote vijver in het Vondelpark, vlakbij het Theehuis en Melkhuisje en makkelijk te bereiken via de ingang Van Eeghenstraat. Van 18.30 tot 20.30, iedereen welkom.

Stichting Troosthuisje – Deventer

Stichting Troosthuisje  heeft als doel troost te bieden door middel van een luisterend oor. In te spelen op en te participeren in een verhardende samenleving die in toenemende mate de basale menselijke behoeften als aandacht, empathie en leefbaarheid uit het oog dreigt te verliezen.

Steeds vaker lopen mensen met hun ziel onder de arm over straat. We lopen aan hen voorbij, we hebben er geen erg in of maken domweg geen tijd voor ze. Uit eerder uitgevoerde Troosthuisjes-projecten in Zwolle en in Zutphen bleek de behoefte aan een luisterend oor, onverdeelde en pure aandacht in een heel grote behoefte te voorzien. Of zoals dikwijls werd gezegd: “Dit komt zomaar op mijn pad en is er voor alle mensen. Waar vind je dit nog.”

Amsterdam, 15 oktober 2018