Wat is ‘basistarief uitvaartondernemer’?

Basistarief uitvaart

Basistarief voor uitvaartbegeleiding

Door welke uitvaartondernemer een uitvaart ook wordt geregeld, in een offerte of op de eindfactuur van een uitvaart staat altijd een bedrag genoemd voor het begeleiden van de nabestaanden. Dit wordt vaak een basistarief of aannametarief voor uitvaartbegeleiding of het regelen van een uitvaart genoemd.
Wat er in het basistarief is opgenomen verschilt echter per uitvaartonderneming.
Soms is de laatste verzorging (zonder aanwezigheid van nabestaanden) in het tarief opgenomen, soms de aangifte van overlijden bij de gemeente of de overbrenging de plaats van overlijden naar een (eigen) uitvaartcentrum. Heel vaak ook niet. Het is dus altijd aan te raden om te vragen wat in een aannametarief is opgenomen en wat niet.

Hoogte van een basistarief

Een basistarief varieert over het algemeen zo tussen € 1.500,- en € 2.400,- euro. Daarnaast is het goed om te vragen of een uitvaartondernemer extra inkomen genereert door een opslag te berekenen op onderdelen. Soms kan een aannametarief hoog zijn, maar wordt er bijvoorbeeld geen provisie berekend. Dat is dan eigenlijk alleen maar transparant. Als een ondernemer daarentegen bijvoorbeeld een laag basistarief hanteert, maar provisie berekent, kan een eindfactuur tegenvallen. Dan blijkt bijvoorbeeld dat je meer betaalt voor een uitvaartkist of het vervoer, dan bij een ondernemer die geen provisie berekent. Hierdoor zijn de kosten onder de streep bij elke uitvaartondernemer anders.

Wat doet een uitvaartbegeleider zoal?

Tijdens de opleiding werd ons verteld dat je als uitvaartbegeleider gemiddeld zo’n 25 uur bezig bent met het regelen van een uitvaart. Daar kom je inderdaad al snel op uit als je het bespreken van de uitvaart met de nabestaanden, administratieve handelingen, mogelijk een bezoek (met de nabestaanden) aan de locatie, begraafplaats of crematorium en de dag van de uitvaart. Soms ben je ook langer bezig en soms ook korter.
De administratieve handelingen bestaan bijvoorbeeld uit het opstellen van een begroting, contact en sturen van de benodigde formulieren naar de begraafplaats of crematorium. Daarnaast is er contact met verzekeringsmaatschappijen, met de vervoerder, kisten-, baar- of wademaker, een drukker of andere afscheidslocatie en een cateraar. Alles wat is geregeld, wordt uiteindelijk opgenomen in een draaiboek. Een draaiboek is een algemeen overzicht van wat en wanneer iets gebeurt.

Het vaststellen van mijn aannametarief

Ik kan alleen voor mijzelf spreken als ik vertel hoe ik mijn basistarief heb opgesteld.
Na een wensengesprek of eerste bezoek is vaak al duidelijk wat voor soort uitvaart het wordt. Het meest gangbaar bij mij voor het begeleiden van een uitvaart is mijn aannametarief vanaf € 1.510,- tot ongeveer € 1880,-.
Ik hanteer dit tarief vanaf ongeveer 20 tot 30 uur aan werkzaamheden, in totaal opgebouwd uit contact met de nabestaanden, administratieve werkzaamheden en op de dag zelf, assistentie en werkzaamheden. Een uurtarief gaat in als ik bij iemand of op een locatie over de drempel stap. Wel reken ik een standaard reistijd van 3 uur per uitvaart. In de berekeningen is het uurtarief voor reistijd € 30,-, voor een afspraak met nabestaanden € 70,- en voor administratieve werkzaamheden € 60,-.

Flexibele tariefstelling

Bij hogere aannametarieven houd ik er rekening mee dat ik meer uren bezig ben. Dat kan doordat er een groter gezelschap wordt verwacht waardoor er meer werkzaamheden zijn, maar ook bijvoorbeeld als er een extra afscheidsdienst is gewenst.
Bij minder verwachte werkzaamheden maak ik een offerte op die is gebaseerd op mijn uurtarieven. Met deze flexibele tariefstelling kan ik rekening houden met allerlei soorten uitvaarten.

Wat zit er wel en wat niet in mijn basistarief?

Kosten voor de verklaring van overlijden (€ 15,70) zitten niet in mijn basistarief; het regelen wel. Als nabestaanden zelf aangifte willen doen, geef ik een korting van € 60,- euro. Voor het zelf maken van kaarten bereken ik € 150,- minder. Als een uitvaartkist of baar aanwezig is de korting € 30,-. Een korting betekent niet dat ik mijn handen er helemaal van aftrek. Ik vertel wat er bij een aangifte komt kijken en maak zo nodig een formulier met alle informatie. Ook kijk ik over je/uw schouder mee bij het maken van een kaart. Maar uiteindelijk doet u het wel zelf.
De overbrenging van de plaats van overlijden naar een opbaarlocatie of uitvaartcentrum en eventuele mortuariumkosten breng ik ook apart in rekening. Dit omdat elke situatie anders is, en de eindfactuur daardoor transparanter wordt. Als er geen kosten zijn, heeft u ook geen kosten. Zijn er wel kosten, dan wel.

Kosten verzorging

De laatste verzorging breng ik apart in rekening omdat ook de verzorging na elke overlijden anders kan zijn. Als ik zelf (met of zonder nabestaanden) de laatste verzorging doe, bereken ik € 95,-. Maar soms is bijvoorbeeld extra assistentie gewenst of bepaalde (invasieve) handelingen.
Daarnaast controleer ik ook de staat van het lichaam van de overledene. Hoe vaak en wanneer is afhankelijk van de soort opbaring. Ook als er geen afscheid met open kist of wade is en de overledene verblijft in de gekoelde ruimte van een uitvaartcentrum, bezoek ik de overledene toch meestal.
Ik vind het zelf fijn en goed om te weten hoe de overledene er uitziet voorafgaand aan een uitvaart. Mijn ervaring is dat de nabestaanden dit ook waarderen. Al is de kist gesloten en is er geen behoefte (meer) om de overledene te zien, toch is de gedachte natuurlijk bij de overledene.
Bij een thuisopbaring of bij een opbaring in een 24-uurskamer controleer ik vaker en natuurlijk in samenspraak met de nabestaanden.

Transparante uitvaartbegeleiding

Uitvaartbegeleiding is mensenwerk. Een uitvaartbegeleider werkt met mensen. Nadat een dierbare is overleden, is menselijk contact het allerbelangrijkst.
Tegenwoordig wordt er veel gesproken en geschreven over terechte, dan wel onterechte kosten  – daarom kun je maar beter open zijn over hoe je werkt. Op mijn site staat een overzicht van mijn tarieven.
Met deze blog wil ik meer informatie geven over een aanname- of basistarief in het algemeen, maar ook inzicht geven in de opbouw van mijn tarief in het bijzonder. Dat komt de transparantie van uitvaartkosten alleen maar ten goede. Dan blijft hopelijk het belangrijkste over: er gewoon zijn voor nabestaanden.

Genoemde bedragen zijn gebaseerd op het prijspeil van 2023

Amsterdam, 8 november 2019

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*