Pluktuin in wording op Zorgvlied

Pluktuin in worden op Begraafplaats Zorgvlied

Bloemenpluktuin Zorgvlied

Eind 2020 ben ik de begraafplaatsen in Amsterdam gaan mailen met de vraag of zij niet geïnteresseerd zijn om een bloemenpluktuin aan te leggen op of in de omgeving van de begraafplaats. De meeste begraafplaatsen vonden het idee heel mooi, maar er geen tijd of ruimte voor te hebben.  De manager van Herdenkingspark Westgaarde vertelde zelf al een voorzichtig initiatief hiertoe te hebben genomen, die van Begraafplaats Zorgvlied was als enige heel erg geïnteresseerd.

Netwerk bloemenpluktuinen

Omdat ik bezig was - en ben (work-in-progress) - om een netwerk van bloemenpluktuinen op te zetten ben ik hiervoor actief op zoek gegaan naar mensen die op openbare plekken in Amsterdam bezig zijn met het creëren van een bloempluktuin. Zo heb ik Olivia Langenberg ontmoet. Olivia is namelijk bezig met het opzetten van een bloemenveld in Park Frankendael . Het klikte en van het een kwam het ander. Ik hou ervan als verschillende contacten tot iets moois leiden!
Samen zijn we naar een afspraak met de manager van Westgaarde gegaan. De opzet van de pluktuin aldaar was heel erg pril en de manager gaf aan dat zij vanuit het team zelf eigenlijk geen tijd en mogelijkheden hadden om het idee verder te ontwikkelen. Een beetje gedesillusioneerd kwamen we daarvandaan, maar hopelijk ontwikkelt het idee voor een pluktuin zich toch nog verder.
De manager van Zorgvlied was dus heel enthousiast en begin mei 2021hadden we een afspraak.

Pluktuin in wording op Zorgvlied

Tot onze vreugde werden we op Begraafplaats Zorgvlied meegenomen naar een perceel van maar liefst een perceel van 750 m2. Het perceel ligt achteraan op de begraafplaats, achter het Boeddhistische gedeelte - naast de pas aangelegde grafheuvels. Op de plattegrond van Zorgvlied heeft het stuk nog de naam De Rode Vlindertuyn
De grond was helemaal geëgaliseerd en omsloten door een beukenhaag en Cypressen.  Anne-Marie Fontijn van Pluktuin Amstelveen  was ook aanwezig. Zorgvlied valt officieel onder gemeente Amstelveen, maar het adres is in Amsterdam.
Deze afspraak is het begin geworden van een hele mooie en fijne samenwerking. Met Pluktuin Amstelveen die ook diverse planten heeft geleverd. Tussen Olivia en mij. En tussen ons en Zorgvlied!

Aanleg, beplanten, poten en zaaien.

2021 hebben we besteed aan het ontwerp en de aanleg van de bloemenpluktuin. Olivia heeft het ontwerp van de tuin gemaakt. Zo veel mogelijk ronde paden - geïnspireerd op de Engelse landschapstuinen waarop tuinarchitect Zocher ook zijn ontwerp op heeft gebaseerd. Ook kleurschakeringen vindt Olivia belangrijk - soms er een eenheid van kleuren - soms een mix. Daarnaast speelt permacultuur een belangrijke rol. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de aanwezige natuurlijke elementen zoals wind en zon en een diversiteit aan beplanting.
In 2021 hebben we de basis gelegd en groeide en bloeide er al behoorlijk wat. In 2022 werken we verder op deze basis en hopen we op een steeds mooiere bloem- en vruchtrijke bloemenpluktuin.
De officiële opening is op 20 maart 2023.
Wordt vervolgd…

Amsterdam, 18 mei 2022

Lees ook een eerder blog dat ik geschreven heb over bloemen bij afscheid en pleidooi voor bloempluktuinen bij begraafplaatsen:
- 25 oktober 2023 - Blog over Olivia's Ode - bloemenpluktuin op Zorgvlied 
- 12 november 2018 - Blog over bloemen bij afscheid
- Informatie over mijn initiatief om een netwerk van bloempluktuinen in Amsterdam te creëren.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*