Herdenken in 2021

Allerzielen 2021

Denken aan iemand

Herdenken van de overledenen tijdens Allerzielen gebeurt ook in 2021 vanwege corona nog niet overal. Denken aan iemand is niet gebonden aan één dag, dat doe je – af en aan – het hele jaar door. Daarom ook een voorstelling en titels van een aantal boeken die troost kunnen bieden.
Onderaan is een overzicht met informatie.

Elke Vierveijzer over rouwen

Naast bijeenkomsten zijn er ook boeken of voorstellingen die gaan over ruimte voor verdriet of gedenken.
Neem bijvoorbeeld Elke Vierveijzer. Zij is winnaar van de VSCD cabaretprijs. De jury zegt over haar voorstelling Lucht dat het een schitterend pleidooi is voor het delen van verdriet. De voorstellins is te bezoeken vanaf eind oktober bezoeken – als de coronamaatregelen het toelaten – tot eind maart volgend jaar.

Ik hoorde Elke in het radioprogramma ‘Met het Oog op Morgen’ vertellen over haar voorstelling: “Het is een voorstelling die veel teweegbrengt in de zaal. Veel mensen in tranen en dat klinkt heel bedroevend, maar naderhand zijn ze me heel dankbaar. We schuwen de zware thema’s zoals dood en rouw niet. Maar mijn missie is niet om het leven zwaarder te maken, maar om erover te praten. En dat lucht juist op.”

Muziek en boeken over herdenken

Als je ‘Allerzielenconcert’ op internet opzoekt, dan verschijnen er ook diverse concerten – overal in Nederland.
Na het boek Alles lijkt zoals het was van Frits Spits dat in 2019 verscheen, is er nu een nieuw boek van zijn hand Mijn West Side Story. Was het eerst genoemde boek ‘een radioprogramma op papier’, noemt hij dit boek ‘Een musical op papier, over liefde, leven en het accepteren van de dood’.

Andere boeken die afgelopen jaar zijn verschenen en troost kunnen bieden zijn Leven met euthanasie – geliefden vertellen over hun ervaringen. Samengesteld door Theo Boer, Stef Groenewoud en Wouter de Jonge. In het boek staat een palet aan ervaringen van naasten op de euthanasie van hun dierbare. Hoe kijken zij terug op de euthanasie van een geliefde.
Maria Greef en Marjon Weijzen hebben ouderen geïnterviewd waarvan hun partner is overleden. Hoe leeft de achterblijvende partner verder? De titel van het boek is dan ook Na een lang leven samen…alleen verder. Het zijn ervaringen waaruit veerkracht spreekt en die gaan over jezelf terugvinden. Maar ook liefdevolle en minder liefdevolle herinneringen aan een partner staan in het boek. Hoe iemand ook terugkijkt op hun leven samen, omzien naar elkaar blijft belangrijk. Contact maken en er voor elkaar zijn, is de verbindende factor als je aan iemand denkt.

Een overzicht herdenkingsbijeenkomsten (Amsterdam):

– De Nieuwe Ooster en De Nieuwe Noorder
In 2021 geen Herinnering verlicht.
– Herdenkingspark Westgaarde
In 2021 geen lichtjesavond
– R.-K. Begraafplaats Buitenveldert:
Allerzielen 2021 – dinsdag 2 november 12.00 – 20.00 uur
– Begraafplaats & Crematorium Westerveld
Gedenkavond dinsdag 2 november – van 18.00 tot 20.00 uur gelegenheid om gezamenlijk te herdenken en in het verlichte park een kaarsje op te steken.
– Afscheidshuis Zuidoost
Lichtjesavond op dinsdag 2 november van 18.00 – 20.00 uur mogelijkheid om een kaarsje te branden ter nagedachtenis aan een dierbare.
– Zorgvlied
Op zondag 7 november 2021 om 15.00 uur vindt de Allerzielen herdenkingsbijeenkomst plaats in de aula van begraafplaats en Crematorion Zorgvlied.

Algemene herdenkingsbijeenkomsten – Allerzielen 2021:

– De oude Lutherse kerk op het Spui (Singel 411, Amsterdam)
Geen bijeenkomst
Vondelpark Allerzielen
dinsdag 2 november 2021 18:00 – 20:30
Allerzielen in het Vondelpark kan met de huidige Corona-maatrgelen plaatsvinden. Een iets vroegere start om 18:00, zodat bezoekers zich goed kunnen spreiden, in de avond en langs de vijver. Bij de grote vijver in het Vondelpark, vlakbij het Theehuis en Melkhuisje en makkelijk te bereiken via de ingang Van Eeghenstraat.

Overige informatie over voorstellingen en boeken

Interview met Elke Vierveijzer op Radio 1 over de de voorstelling Lucht van Elke Vierveijzer
–  Alles lijkt zoals het was
Auteur: Frits Spits
ISBN 9789024587001, Uitgeverij Luitingh Sijthoff
Mijn West Side Story
Auteur: Frits Spits
ISBN 9789024593088, uitgeverij Luitingh Sijthoff
Leven met Euthanasie
Auteur(s) : Wouter de Jonge, Stef Groenewoud, Theo Boer
ISBN 9789043536745, uitgeverij: Kokboekencentrum Non-Fictie
Na een lang leven samen…alleen verder
Auteur(s) : Marjon Weijzen, Maria de Greef
ISBN : 9789493230576, uitgeverij: Gopher

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*