Gehuld in een wade

Blog over wade als alternatief voor een uitvaartkist

Een uitvaartkist hoeft niet - een baar en wade is een zacht alternatief

Afgelopen weekend (13 april 2019) heb ik in de Oranjekerk in Amsterdam een informatiemiddag georganiseerd over de (lijk)wade.
Er is steeds meer te lezen over de dood en de uitvaartbranche en meestal lees je over het gebruik van een uitvaartkist. Maar wist je dat het bijvoorbeeld ook mogelijk is om een baar te gebruiken en in een lijkwade gehuld te worden?
Dit is dus een alternatief voor een uitvaartkist.
Een wade of lijkwade is een grote doek waarin een overledene wordt gewikkeld.
Een wade-deken, een baarkleed of afscheidskleden leg je over de overledene of over de kist.

Aanraakbaar

Liggend op een baar en gehuld in een wade is een dierbare aanraakbaar. Niet alleen omdat de overledene zichtbaarder is dan wanneer hij of zij in een uitvaartkist ligt, maar ook omdat de stof uitnodigt om aan te raken. Natuurlijk is het mogelijk om een eigen lievelingsdeken, -sprei of -dekbedhoes te gebruiken als wikkeldoek of wade, maar er worden ook hele mooie waden gemaakt. Lijkwaden of gedenkwaden zijn bijvoorbeeld gemaakt van wol (vilt), linnen, bamboe, zijde of hennep. Makers hebben elk een verhaal achter hun ontwerp en hun manier van werken. De ontwerpen kunnen sober zijn, maar ook heel sierlijk of kleurrijk.

Informeren en inspireren

Ik wil mensen op een onafhankelijk wijze informeren en inspireren. Over allerlei onderwerpen maar op deze informatiemiddag heb ik de focus gelegd op waden en gedenkdekens en enkele makers gevraagd om hun waden te laten zien en voelen.
Bezoekers hebben in de Oranjekerk uitgebreid gesproken met makers, die op hun beurt met passie vertelden over hun werk en de ontwerpen en de stoffen die gebruiken.
Voor bezoekers was het ook meteen een mogelijkheid om de Oranjekerk van binnen te zien. De Oranjekerk is tevens een prettige locatie voor een afscheidslocatie

Ook geïnteresseerd in een wade?
Dan volgen hier sites van enkele makers van waden:
Te koop, maar ook huur mogelijk bij
Baren en waden

Bij het gebruik van een lijkwade, wordt meestal een baar gebruikt in plaats van een uitvaartkist.
Een baar, opbaarplank of draagbaar zijn verschillende benamingen die aan een baar worden gegeven. De meeste uitvaartkistenmakers en makers van waden verkopen ook een opbaarplank of een draagbaar.

Toch nog enkele andere contactgegevens:

Amsterdam, 18 april 2019

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*