Herdenkingsavonden in 2022

Overledenen herdenken in 2022

Dierbaren herdenken

Na twee jaar ziet het ernaar uit dat dit jaar, in 2022, de herdenkingsavonden weer in een opener vorm kunnen doorgaan. Meer dan ooit is de dood bespreekbaar geworden. Dat juich ik alleen maar toe. Neemt niet weg dat het voor iedereen even makkelijk is om over de dood te praten. Maar gedenken kan ook met weinig of zonder woorden. En dan kan het toch goed voelen om gezamenlijk te herdenken. Te voelen dat je niet alleen bent. Over het algemeen zullen de directe nabestaanden van wie in het afgelopen jaar een dierbare is overleden, persoonlijk een uitnodiging voor een herdenking ontvangen van een begraafplaats of crematorium.

Algemene herdenkingsavonden

Er bestaan ook algemeen toegankelijke herdenkingsavonden. Van een aantal geef ik hieronder de gegevens. Kijk vooral ook in de buurtkrant voor bijeenkomsten. De meeste herdenkingsavonden worden eind oktober of begin november georganiseerd. Soms vinden er nog lichtjesavonden in december plaats. De donkere winterperiode kan voor mensen extra moeilijk zijn – en dan maakt het eigenlijk niet uit of de herdenking precies op de traditionele dag, 2 november, plaatsvindt. Soms is de invulling van een herdenkingsavond nog niet bekend. Regelmatig zal ik daarom controleren of er meer informatie bekend is en pas deze dan aan.

Wandelingen

Sinds begin dit jaar (2022) organiseer ik elke laatste vrijdagmiddag van de maand een wandeling voor mensen van wie onlangs of langere tijd geleden een dierbare is overleden. Iedereen die graag met gelijkgestemden wil wandelen, is welkom. Interesse? Stuur een mailtje naar samenwandelen@atente.nl

Amsterdam, 6 oktober 2022

 

Een overzicht herdenkingsavonden op begraafplaatsen:
R.-K. Begraafplaats Buitenveldert, op 30 oktober kunt u de Allerzielenviering op R.-K. Begraafplaats Buitenveldert bijwonen. Op Allerzielen zelf, 2 november zullen er bij ons ook diverse activiteiten plaatsvinden.
– Op 2 november herdenken De Nieuwe Ooster  & De Nieuwe Noorder de overledenen van het afgelopen jaar met de ‘Tuin voor alle zielen’. Nabestaanden van dierbaren die in 2022 zijn overledenen ontvangen hiervoor een uitnodiging van De Nieuwe Ooster & De Nieuwe Noorder.
– Op 30 november zal een speciale uitzending worden georganiseerd door PC uitvaart. Algemene informatie: Herdenkingspark Westgaarde.
– Op zondag 6 november 2022 om 15.00 uur vindt de herdenkingsbijeenkomst rond Allerzielen plaats in de aula van Begraafplaats en Crematorion Zorgvlied. Aanmelden kan via zorgvlied@amstelveen.nl. Graag in de mail vermelden met hoeveel personen u de viering zal bijwonen. De bijeenkomst is voor iedereen toegankelijk en inlopen kan vanaf 14.45 uur.
– Op vrijdag 23 december 2022 organiseert Zorgvlied  van 16.30 tot 19.30 uur de traditionele Lichtjesavond. Tijdens deze openstelling kunnen bezoekers hun overleden dierbaren herdenken. Zoals ieder jaar is de begraafplaats mooi verlicht zodat de paden goed zichtbaar zijn.

Buiten, maar rondom Amsterdam.

Haarlem: zaterdag 29 oktober en woensdag 2 november organiseert Gemeente Haarlem en Nabestaandenzorg Herdenkingsavonden in samenwerking met Algemene Begraafplaats Akendam en Kleverlaan.
Begraafplaats & Crematorium Westerveld organiseert op woensdag 2 november een gedenkavond. Van 18.00 tot 20.00 uur biedt Westerveld de gelegenheid om gezamenlijk te herdenken en in het verlichte park een kaarsje op te steken. Ook is er een sfeervolle wandelroute met daarlangs troostrijke gedichten en wordt op verschillende plaatsen live muziek verzorgd.

Een aantal algemene herdenkingsbijeenkomsten rond Allerzielen:
Voor wie steek jij een kaarsje op? (Televisie.) I de week van Allerzielen is vanaf maandag 31 oktober 2022 mogelijk om hier online een kaarsje op te steken.
Concerten van Het Nederlands Bach Concort in verschillende steden in Nederland (van 28 oktober – 2 november).
Concerten Nederlandse Bachvereniging in verschillende steden in Nederland (van 30 oktober – 5 november.
– De oude Lutherse kerk op het Spui (Singel 411, 1012 WN Amsterdam). Woensdag 2 november – 19.30 uur ‘De avond voor alle zielen’.
Allerzielen in het Vondelpark vindt plaats op woensdag 2 november tussen 18.30 – 20.30 uur. Iedereen die iemand mist en wil herdenken is welkom. Vanaf 18.30 uur worden bootjes uitgedeeld langs de grote vijver. Geen vast programma – er is wel achtergrondmuziek.
Allerzielen in het Noorderpark aan de Sneeuwbalweg 5,vindt plaats op woensdag 2 november tussen 18.30 – 20.30 uur.
De start is om 18:30 bij de ingang van het park voorbij het Noorderparkbad waar u verwelkomd wordt bij de grote tent. Bij de grote vijver (ook bekend als Reigervijver) in het Noorderpark. (Tussen restaurant Pompet en het Noorderparkbad.) Deelname is gratis, inclusief kaarsje. Voor iedereen die een dierbare wil herdenken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*