De levende doodskist

LOOP - levende doodskist

Duurzame uitvaart

Wat zijn er de laatste tijd mooie en bijzondere ontwikkelingen gaande in de uitvaartbranche!
Begin november was ik samen met andere uitvaartbegeleiders te gast in de fabriek van Loop (spreek uit loep). Loop-of-life, De living Cocoon of in het Nederlands De levende doodskist. De Nederlandse benaming lijkt tegenstrijdig. Natuurlijk roept het nieuwsgierigheid op, maar de grondstof is inderdaad een levend organisme. Het was een verrassende kennismaking en bijzondere kennisuitwisselingen voor verdere ontwikkelingen.

Startup LOOP

Als student van de TU Delft had Bob Hendrikx - oprichter van LOOP - nooit gedacht met mycelium te gaan werken in de uitvaartbranche. Maar dat de startup (gestart in 2020) heeft geresulteerd in het ontwikkelen van deze uitvaartkist is natuurlijk schitterend en zorgt voor een verduurzaming van de uitvaart.
De milieu-onvriendelijke spaanplaten uitvaartkist gaat steeds meer in de ban. Baren en kisten van massief hout of natuurlijke materialen worden steeds meer gangbaar. Massief hout en natuurlijke materialen zijn al veel beter voor het milieu, maar mycelium voegt zelfs iets toe: de wortelstructuur groeit en gaat op zoek naar (giftige) stoffen en neutraliseert deze. Mycelium verrijkt de grond dus. Ook zorgt het mycelium ervoor dat de vertering en het composteren sneller verloopt.

Loop mycelium LOOP - uitvaartkist met mos op de bodem Mycelium kist met mos Levende doodskist

Levende doodskist

De uitvaartkist is in gebruik. In een jaar is de levende kist al een volwaardig product geworden. Het is wonderbaarlijk hoe zacht het mycelium aanvoelt. En ook hoe lichtgewicht de kist is!
Het mycelium gaat trouwens pas groeien en z'n werk doen als de kist in de grond is. De draagkracht is ongeveer 200 kilo en is waterproof. De kist is rechtstreeks bij LOOP te koop, via elke uitvaartondernemer, maar ook opgenomen in het reguliere aanbod van een uitvaartkistenfabriek.
Maar de kist is ook nog steeds in ontwikkeling. Zo is het team van LOOP recent verhuisd naar een groter pand, waardoor ze de uitvaartkist op voorraad hebben en sneller kunnen leveren. Daarnaast denkt het na over verschillende vormen en kleuren. Er bestaan nu twee soorten: een zogenoemde wilde, wat ruwer aanvoelende versie en een reguliere, wat zachter aanvoelende versie. Op de bodem van de kist kan mos liggen, maar een stoffen bekleding is ook mogelijk.
Een levende kist met een levendige ontwikkeling!

Meer informatie
Eerder geschreven uitvaartblogs over duurzaamheid:
Andere informatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*