Laatste verzorging overledene

Verzorging van een overleden dierbare biedt ruimte aan afscheid nemen 

Nabestaanden kunnen natuurlijk helpen bij de laatste verzorging en het kleden van de overledene. Vaak is een overledene al langere tijd ziek en hebben nabestaanden (samen met zorgmedewerkers) voor hem of haar gezorgd. Dan kan het vreemd aanvoelen om, van het ene op het andere moment, je overleden dierbare voor de laatste verzorging aan iemand anders over te dragen.

Vroeger, maar ook nog nu nog wel, werd het verzorgen van een overledene, 'afleggen' genoemd. Tegenwoordig noemt men de verzorging wat liefdevoller 'de laatste verzorging'. En dat is het in wezen ook - de laatste keer dat je overledene kan verzorgen. De laatste verzorging betekent: het wassen, het kleden, eventueel opmaken en opbaren van een overledene. De verzorging kan met of zonder nabestaanden gebeuren. Samen uw/je dierbare verzorgen of aanwezig zijn bij het verzorgen, biedt ook ruimte aan het afscheid nemen.

Meerwaarde

Het is voor mij echt een meerwaarde als ik samen met nabestaanden of dat ik zelf de overledene verzorg. Veel uitvaartbegeleiders huren namelijk een overledenenverzorger in. De meerwaarde voor mij is, dat het goed voelt om fysiek contact met de overledene te hebben. Goed om op deze manier nog iets voor de overledene te doen, maar ook om iets voor de nabestaanden te kunnen betekenen. Bovendien maakt het mijn contact met de familie nog intenser.

Niets moet, maar er is veel mogelijk. Ga naar de 'Wat te doen bij overlijden' voor meer informatie.

De laatste verzorging kan na een overlijden thuis, thuis gebeuren, maar kan ook in een uitvaartcentrum plaatsvinden. Als u kiest voor een opbaring in een 24-uurskamer, kan daar ook over het algemeen ook worden verzorgd.

Rituele wassing

Is een rituele wassing gewenst, dan kan deze bijvoorbeeld in de verzorgingsruimte van een uitvaartcentrum plaatsvinden. Ook biedt een ziekenhuis vaak een mogelijkheid hiertoe.

Bijzonder om samen met nabestaanden de overledene te verzorgen

Steeds vaker wordt de laatste verzorging van de overledene samen met nabestaanden uitgevoerd.
Dat hoeft niet, maar het kan. Soms vinden nabestaanden het fijn om alleen bij de verzorging aanwezig te zijn, maar heel vaak helpen zij ook mee.
Nadat een dierbare is overleden, is de laatste verzorging een bijzonder moment.
Niet alleen voor de familie, maar ook voor mij als overledenenverzorger.
Een verzorging van de overledene die met toewijding en liefdevol gebeurt is belangrijk - voor dat moment, maar ook voor de toekomst.

Overledenenverzorging als aparte dienstverlening

Ik bied overledenenverzorging overigens ook als freelance dienstverlening aan. Nabestaanden, uitvaartondernemers en andere organisaties kunnen mij dus ook alleen voor een verzorging benaderen.

Neem voor informatie over overledenenverzorging contact op met Atente uitvaartbegeleiding, telefonisch via 06 289 73 389 of per mail: info@atente.nl of via het contactformulier