Onderzoek naar duidelijkheid uitvaartkosten

Blog over uitvaartkosten - schimmig of transparant

Schimmige uitvaartkosten?

De hoogte van uitvaartkosten blijft de gemoederen bezighouden. Hoe open is de uitvaartbrache over de hoogte van uitvaartkosten? Zijn uitvaartkosten inderdaad schimmig?
Op 24 april was op Radio 1 een item over onduidelijke uitvaartkosten te horen. Dit naar aanleiding van een onderzoek dat de Consumentenbond had uitgevoerd waaruit bleek dat de uitvaartbranche schimmig is over de kosten. Van de 180 benaderde ondernemingen hadden er slechts 20 – dat is zo’n 10% – de vragenlijst van de Consumentenbond ingevuld. Daarom ging de bond eens op de sites kijken en het bleek dat 40% van de uitvaartondernemingen geen prijzen op hun site hebben staan.

Grote prijsverschillen

De prijsverschillen tussen het laagste en hoogste bedrag van de aanname-of basiskosten, de kist, de aula of de bloemen blijken nogal groot. Ik heb zelf vrij veel informatie over uitvaartkosten op mijn site staan. Bij het maken van verschillende overzichten heb ik ook gekozen om één prijs te noemen. Niet alleen omdat iedereen andere wensen heeft, maar omdat er ook heel veel verschillende mogelijkheden zijn.
Online kan er dus ook niet anders dan een van-tot-prijs gegeven worden. Dat geldt voor zowel de verschillende online rekenmodules bij grotere ondernemingen als de online mogelijkheden om verschillende offertes op te vragen.

Offerte na een persoonlijk gesprek

Het is een ander verhaal als er na een persoonlijk gesprek een offerte wordt opgemaakt. Dan pas kan er goed een offerte of offertes worden opgemaakt. Dan pas kunnen er echt keuzes worden gemaakt waaraan een prijskaartje kan worden opgehangen. Pas dan kom je niet voor verrassingen te staan.
Dat betekent inderdaad wel dat je van tevoren over je uitvaart moet nadenken. Dus niet alleen een wensenboekje invullen want dan kunnen de nabestaanden alsnog worden verrast door een mogelijk hoge rekening.

Praat erover

Praat dus over je/uw uitvaartwensen – het liefst ook met de nabestaanden die de uitvaart denkelijk gaan regelen – en wellicht ook met verschillende uitvaartondernemers voor een prijsvergelijking maar ook voor een persoonlijke kennismaking.
Een geprek om de gemoederen te bedaren.

Amsterdam, 24 april 2018

Luisteren en lezen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*