De nieuwe donorwet

Blog over de nieuwe, actieve donorwet

Donorregistratie

In februari 2018 is de nieuwe donorwet in de Eerste Kamer aangenomen. Er was (en is) veel commotie over deze nieuwe wet, maar de daadwerkelijke invoering gebeurt pas in de zomer van 2020.
Vanaf 2018 ben ik al van plan om een blog over donatie te schrijven, maar ik wilde wachten totdat de wet ook echt in werking treedt. Dat duurt nog steeds ruim een jaar, maar niet zo lang geleden lag het nieuwe Bewijs van registratie in het donorregister bij mij in de brievenbus en vond ik het tijd dat ik via een blog informatie geef over de nieuwe donorwet.

Hoe is het nu en hoe wordt het?

Tot 1 juli 2020 ben je in principe donor als je dit ook hebt aangegeven in het donorregister. In principe want nabestaanden kunnen altijd anders beslissen als niets hebt aangegeven.
Na 1 juli 2020 ben je altijd donor tenzij je hebt aangegeven dat je dit niet wilt zijn.
Als je niets invult dan komt er in het register te staan: ‘Geen bezwaar tegen orgaandonatie’. Dat horen de nabestaanden dan pas na het overlijden. Ook bij de nieuwe donorwet kunnen nabestaanden dit aanvechten als zij zeker weten en kunnen aangeven dat de overledene geen donor wilde zijn.

Informatiecampagne overheid

De Rijksoverheid bereidt ons langzaam voor op de aanstaande wijziging. Op internet is de brief te vinden waarin de leden van de Tweede Kamer worden geïnformeerd over de voortgang van de informatiecampagne.
Er zijn verschillende fases waarin wij – het publiek – worden geïnformeerd.
We zitten nu in de eerste fase waarin wordt aangekondigd dat de nieuwe donorwet ‘eraan komt’. Met enige regelmatig zijn er nu inderdaad spotjes op radio en televisie met de aankondiging dat de nieuwe donorwet volgend jaar wordt ingevoerd.

Actieve donorregistratie

De nieuwe donorwet is een actieve donorregistratie: je moet actief iets doen. Ook als je geen toestemming geeft voor donatie moet je dit namelijk expliciet aangeven, anders ben je in principe donor.

In de zomer volgt fase twee van de informatiecampagne en wordt uitgelegd dat er vier keuzes zijn.
Om online je keuze in te vullen moet je met je DigiD inloggen op www.donorregister.nl.
Ook na  1 juli 2020 kun je je keuze altijd veranderen.
De vier keuzes zijn:

  • Keuze 1: Ja, ik geef toestemming voor orgaandonatie
    U wilt donor worden. Misschien wilt u sommige organen en weefsels niet doneren. U kunt dit ook invullen op het formulier.
  • Keuze 2: Nee, ik geef geen toestemming voor orgaandonatie
    U wilt geen donor worden.
  • Keuze 3: Mijn partner of familie beslist
    U wilt dat uw partner of familie voor u kiest na uw overlijden.
  • Keuze 4: Een door mij gekozen persoon beslist
    U wilt dat iemand anders voor u kiest na uw overlijden.
Na 1 juli 2020 nog niet geregistreerd? Dan ontvang je een brief.

Fase drie van de informatiecampagne volgt later dit jaar. In deze fase wordt verteld dat wanneer je je keuze nog niet geregistreerd hebt op 1 juli 2020, je een brief (plus eventueel een herinneringsbrief) ontvangt van de overheid met het verzoek je keuze te registreren. Bij geen reactie staat daarna ‘geen bezwaar’ achter je naam in het donorregister.

Laat nabestaanden je keuze weten

Zelf heb ik al jaren geleden aangegeven dat ik toestemming geef voor donatie, maar mijn eigen keuze of mening speelt natuurlijk geen rol in mijn werk als uitvaartbegeleider. Ik heb door mijn werk wel een aantal keren het donatieteam aan het werk gezien. En dat heeft mij in mijn keuze eigenlijk alleen maar gesterkt.

Na (een) donatie kan in principe de laatste verzorging worden gedaan en is opbaren ook mogelijk. Bij overlijden thuis is eigenlijk alleen huiddonatie mogelijk.
Het is wel belangrijk om familie of nabestaanden te informeren wat je/uw keuze is – ook al is deze geregistreerd in het donorregister. Iedereen kijkt nu eenmaal anders tegen doneren aan.

Tot slot: het duurt nog even voordat het 1 juli 2020 is en er zullen vast meer brieven in de brievenbus vallen. Een vervolg op dit blog zal er daarom zeker komen…

Amsterdam, 22 mei 2019

Meer informatie:

Kijk voor meer informatie over de donorregistratie op de website van het donorregister.
Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid over doneren. 

Publicatie t.b.v. debat over donatie van Centrum voor Ethiek en Gezondheid.
Informatie over orgaandonatie.
Informatie over weefseldonatie.

Orgaan- en weefseldonatie na euthanasie.

Doneren bij leven.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*