Begrafenis op een natuurbegraafplaats – een andere manier van afscheid nemen

Blog over natuurbegraafplaatsen
Begraven in natuurgebied

Een aantal keren heb ik inmiddels een natuurbegraafplaats bezocht. Behalve dat de rust en de natuur mij erg aanspreekt - vind ik ook het idee dat een overledene (of de urn met de as) wordt begraven en verder tot in de eeuwigheid met rust wordt gelaten een mooi gedachte.
Maar wat is dat nu eigenlijk een 'natuurbegraafplaats'?

Natuurbehoud en -onderhoud

Een natuurbegraafplaats is een plek waar het behoud of de ontwikkeling van de natuur een rol speelt.
Sommige natuurbegraafplaatsen zijn een samenwerking met Stichting Nieuwe Natuur en Natuurmonumenten andere zijn initiatieven van particulieren/organisaties of stichtingen.

Andere manier van afscheid nemen

Begraven in de natuur is een andere manier van afscheid nemen van een overledene.
Op een natuurbegraafplaats gelden ook andere afspraken, mede om de natuur te beschermen. Zo staan er geen traditionele gedenkstenen, maar ligt er vaak een boomschijf. De boomschijf vergaat na een aantal jaren en de graven gaan op termijn op in de natuur. Ook wordt gevraagd natuurlijke materialen te gebruiken (voor kleding, baar of uitvaartkist).
Men kan op natuurbegraafplaatsen zowel een overledene begraven in een uitvaartkist of omhuld in een lijkwade, als een urn met de as van de overledene een mooie plek te geven in de natuur.

Eenmalige kosten voor een graf

Begraven is in de regel al iets duurder dan cremeren. De prijzen voor begraven op een natuurbegraafplaats verschillen, maar gemiddeld zijn de eenmalige kosten tussen € 3.500,- en zo'n € 5.000,-. Dit bedrag hoeft dus maar één keer te worden betaald. Verlenging is niet nodig.
Het begraaftarief (het delfen van het graf) is meestal rond de € 500,-.  Vrijwel op elke natuurbegraafplaats is een mooi ruimte om een dienst of condoleance te houden, waar met ook meestal ruim te tijd heeft voor het afscheid nemen. Ook is er vaak een boskapel - een ruimte buiten - waar een afscheid of condoleance kan plaatsvinden.

Geschiedenis

In 1955 - het jaar dat ook cremeren werd gelegaliseerd - werd de eerste natuurbegraafplaats in Nederland opgericht: Natuurbegraafplaats Westerwolde in Assel (gemeente Hoog Soeren).
In 1991 werd in Engeland natuurbegraven geïntroduceerd door het Britse Natural Death Centre. Het idee hierachter was het gebruik van afbreekbare materialen (kleding, uitvaartkist of urn), geen gedenksteen maar de natuur als levend monument.
Bijna vijftig jaar later vonden deze initiatieven in Nederland navolging. In 2004 werd natuurbegraafplaats Bergerbos in Limburg geopend. Inmiddels zijn er een twintigtal natuurbegraafplaatsen in Nederland en dit en de komende jaren zullen er nog een aantal openen.

Natuurbegraafplaats Koningsakker

Afgelopen week ontving ik een nieuwe editie van de nieuwsbrief van natuurbegraafplaats Koningsakker (nabij Arnhem) in mijn digitale brievenbus. Natuurbegraafplaats Koningsakker wordt 31 augustus 2019 geopend en ligt bij Abdij Koningsoord.
De zuster Trappistinnen die in de abdij leven, behoren tot de Orde van de Cisterciënzers. Dit is een eeuwenoude kloosterorde die zich toelegt op stilte en gebed, arbeid en een sobere levensstijl in nauwe verbinding met de natuur. Op de site is te lezen dat de verbondenheid van een natuurbegraafplaats met een contemplatief klooster een primeur is voor Europa.

Andere natuurbegraafplaatsen in ontwikkeling

Naast natuurbegraafplaats Koningsakker zullen in Brabant bij Den Bosch op het landgoed Mookerheide en in Noord-Holland bij Alkmaar in het natuurpark Geestmerloo natuurbegraafplaatsen in de komende tijd worden geopend.

Drenthe:

Friesland: 

Gelderland: 

  • Heidepol, bij Arnhem/Ede  (nog maar een paar plaatsen beschikbaar)
  • Slangenburg, in Doetinchem
  • Westerwolde, in Hoog Soeren, nabij Apeldoorn
  • Koningsakker bij Abdij Koningsoord, Arnhem (opening 31 augustus 2019)

Groningen: 

Utrecht: 

Limburg: 

Brabant:

Noord-Holland:

Overijssel:

Zuid-Holland: 

Meer informatie:
Andere meningen over natuurbegraven:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

Een moment graag...

E-mailbericht ontvangen als een nieuw blog verschijnt?

Ik ontvang graag een bericht als een nieuw blog op de site van Atente uitvaartbegeleiding is geplaatst.
Ik vind het goed dat Atente uitvaartbegeleiding mijn contactgegevens voor deze mailing gebruikt . Privacy en cookieverklaring
Ik ontvang graag bericht als er een nieuw blog verschijnt.